Lietuva
Pasirinkite

Siūlomas darbas, objektas Statybų naujienos
Kategorijos
Apsaugos darbai
Statybinės medžiagos ir įrankiai
Statybos darbai
Stogo dengimas
Apdailos darbai
Elektros darbai
Santechnikos darbai
Langų, durų montavimas, reguliavimas
Buitinės paslaugos
Šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo darbai
Baldų surinkimas ir remontas
Namų, butų, ofisų valymas
Aplinkos ir gerbūvio darbai
Valymo įrenginiai ir gręžiniai
Krovinių pervežimo ir transporto paslaugos
Statybos dokumentų, projektų ruošimas
Kitos paslaugos
Siūlomas darbas, objektas
Likučių išparduotuvė

7 ženklai, kad metas kviesti elektriką

03 kovo 2024 21

Šias laikas neįsivaizduojame savo kasdienybės be elektros energijos. Elektra suteikia mums tikrai labai daug naudos, tačiau nereikia pamiršti, kad elektros energija gali būti ir pavojinga. Elektros instaliacijos gedimai yra viena pagrindinių priežasčių, sukeliančių gaisrus. Norint išvengti nemalonių situacijų, labai svarbu laiku pamatyti ženklus, kurie perspėja apie galimą žalą.

 

Straipsnyje pateikiame septynis elektros instaliacijos gedimo ženklus, kuriuos išvydę nedelsiant turėtumėte kviesti elektrikus:

1. „Iššokantys“ saugikliai

Vienas pirmųjų signalų, kad Jūsų namuose yra elektros sistemos problemų - „iššokantys“ elektros saugikliai. Pagrindinė priežastis dėl kurios saugikliai „iššoka“ yra per didelė sistemos apkrova. Jei delsiate spręsti šią problemą verta žinoti, kad esant didelei elektros sistemos apkrovai kaista laidai, o kaisdami gali sukelti gaisrą. Siekiant rasti instaliacijos problemą dėl kurios „iššoka“ saugikliai, nepatartina skydinėje krapštytis pačiam, geriau pasikonsultuokite su ekspertu.

2. Elektros šokas

Jei prisilietus prie elektros įrenginio Jus lengvai nukrečia, tai dar nereiškia, kad sugedęs būtent įrenginys. Elektros laidumą gali padidinti po prietaisu esantys kilimai arba drėgmė. Taip pat gan dažnai pasitaikanti problema – netinkamas elektros įžeminimas. Ši problema gali būti tiek pačiame elektros prietaise, tiek elektros instaliacijoje. Pastebėjus šią problemą, patartina ją išspręsti kuo greičiau, nes delsiant ji gali tapti dar opesne

3. Kaistantys šviestuvai

Visi savo namuose naudojame šviestuvus. Ekspertai pataria karts nuo karto patikrinti šviestuvų temperatūrą, ypatingai tų, kurie yra įmontuoti prie lubų. Taip pat visados naudokite tokio stiprumo lemputes, kokios yra nurodytos šviestuvo rekomendacijose, nes jei nuspręsite naudoti lemputes, turinčias daugiau vatų, yra didelė tikimybė, kad šviestuvas pradės kaisti. Norint išvengti gaisro ar kitų nutikimų, rekomenduojama kaitrines - volframines lemputes keisti LED lemputėmis, kurios gamina mažiau šilumos ir naudoja ne tiek daug energijos.

4. Mirganti šviesa

Dažniausiai mirganti šviesa nurodo būtent lemputės, kuri yra įsukta į šviestuvą, problemą, tačiau jei net ir pakeitus lemputę mirgėjimas nenustoja, patartina kviesti kvalifikuotą specialistą, nes bėda gali būti šviestuvo transformatoriuje ar netgi pačios elektros instaliacijos sistemose.

5. Neveikiantys jungikliai

Jei staiga nustoja veikti dažnai naudojami jungikliai, jų neveikimo priežastis gali būti lengvai pašalinama arba pašalinama šiek tiek sudėtingiau. Dažniausiai pasitaikančios tokio gedimo problemos: iš vidaus sulūžęs pats jungiklis arba nutrūkęs laidas. Jei susidūrėte su pastarąja problema, visų pirma, specialias prietaisais reikia aptikti problemą. Kadangi prietaisai nėra pigūs ir jei nuspręsite juos įsigyti pats, Jums tikrai jie negreitai atsipirks. Pigesnis variantas būtų pasikviesti elektriką

6. Degėsių kvapas

Jei savo namuose pajautėte degėsių kvapą, kuris pasklido ne nuo pridegusio pyrago, tai nieko nelaukdami išjunkite elektros maitinimą iš skydinės. Degėsių kvapas nurodo kelias galimas problemas: elektros instaliacijos, prietaiso arba perkrovos. Pajutę šį kvapą nedelsiant ieškokite problemos ir ją spręskite, nes kitu atveju gali kilti gaisras.

7. Kibirkštys

Jei jungdami elektros prietaiso kištuką į rozetę pirmą kartą pamatote kibirkštį tai normalu, tačiau jei tai kartojasi nuolat, o kibirkštys matosi ne tik įjungimo metu, bet ir kištukui esant rozetėje – tai jau problema. Jei kartu su kibirkštimi išgirstate ir pokštelėjimą, tai ženklas, kad Jūsų rozetės laidai netvarkingi. Dažnai šią problemą pavyksta išspręsti pakeitus senąją rozetę nauja, tačiau net jei pakeitus rozetę problema kartojasi, gedimo teks ieškoti giliau.

„Elektrą kiekvienas naudojame visur ir visada. Daugumai atrodo, kad elektros instaliacijos sistema yra amžina, pakanka ją instaliuoti statant namus ir naudotis galima visą gyvenimą, tačiau taip manantys labai klysta. Elektros energijos sistemoje vyksta nuolatinis judėjimas, o kaip žinia, judantys elementai su laiku dėvisi. Taip pat detalių patvarumas skiriasi, todėl dažnai pasitaiko, kad ne tokios patvarios sugenda ankščiau laiko. Elektros sistemos gedimus pastebėti yra gan paprasta, tačiau, kaip žinia, daugumai juos paprasta ir ignoruoti. Supraskite, kad ignoruodami akivaizdžius gedimų ženklus Jūs rizikuojate savo ir savo artimųjų saugumu bei sveikata.“ - įspėja statybų bei remonto darbų ekspertas, „Astana“ statybos įmonės įkūrėjas Mindaugas Lizūnas.
 

Šaltinis: https://www.delfi.lt/gyvenimas/namai/7-zenklai-kad-metas-kviesti-elektrika-74053026

Komentarai

Ši svetainė naudoja slapukus, kad pagerintų vartotojo patirtį. Tęsdami tolesnį svetainės naudojimą, jūs sutinkate su tuo. Daugiau informacijos rasite Slapukų politika

Supratau
Aukcionas baigtas
min.
sekundžių
Pasirinkta
Pridėti
Aukcionas baigtas
Slėpti parinktis
Visos ypatybės
Ar tikrai norite ištrinti puslapį?